Miten voin jakaa?

possukakkuMatleenaLaakso

Matleena jakoi idean kakun koristeluun vuonna 2013.

Olemme kuvanneet Creative Commons -wikissä Jaa jotain -päivän tapausselostuksessa, kuinka oppisisältöjä voi jakaa. Sama ohje julkaistiin myös ensimmäisen Jaa jotain -päivän ohjeistuksena Suomen Creative Commons -blogissa ja tässä tuo ohje hieman editoituna:

1. Valitse tuotos, jonka haluat julkaista ja jakaa. Sen tulisi olla kokonaan sinun itsesi tekemäsi. Jos joku muu on tehnyt siitä osia, on sinun saatava heiltä lupa.

2. Valitse sopiva julkaisupaikka. Valokuvia ja kuvia voit julkaista mm. Flickrissä tai Picasassa, videoita mm. YouTubessa tai Vimeossa. Tekstiä voit julkaista omassa blogissasi, jonka voit tarvittaessa perustaa maksutta mm. Bloggerissa tai WordPressissä. Valmiita PDF-dokumentteja voi julkaista vaikkapa Scribd:ssä tai SlideSharessa. Diaesityksiä voit julkaista SlideSharessa tai Prezissä. Musiikkia voit julkaista Jamendossa.

3. Valitse lisenssi, jolla haluat julkaista. Voit käyttää kätevää lisenssivalitsinta apunasi, jotta saat valittua ne CC-lisenssiehdot, jotka itsellesi sopivat. Itselläsi on edelleen kaikki oikeudet tuotokseesi. CC-lisenssin ehdot kertovat, mitä rajoituksia ja oikeuksia kaikilla muilla maailman ihmisillä ja organisaatioilla on aineistoosi. Opettele CC-lisenssiasiaa Matleena Laakson diasarjan avulla.

4. Liitä CC-lisenssi aineistoosi ja julkaise aineistosi. Voit liittää lisenssin itse aineistoon tai ilmoittaa lisenssin julkaisupaikassa. Monissa sisältöpalveluissa voit suoraan valita lisenssin palvelun valikoiden kautta.

5. Kerro muille: Jaa linkki avoimeen sisältöösi kavereille Twitterissä #jaajotain ja @jaajotain, Facebookissa, Google+:ssa tai missä nyt sitten haluatkin.

6. Jos et vielä osaa, kysy apua. Sosiaalisen median palveluihin löydät aloitusoppaita Someopasteesta. Aiemmin jaetut jutut löydät osoitteesta http://www.scoop.it/t/jaajotain.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s