Avoimet oppimateriaalit voivat helpottaa opettajan työtä ja tarjota inspiraatiota oman opetuksen kehittämisessä. Hienoihin avoimiin oppimateriaaleihin törmää usein erityisesti näin JaaJotain-päivien tienoilla. Kerran törmättyään oppimateriaalia ei välttämättä enää löydä jos ei muistanut laittaa linkkiä hyvään talteen ja vaikka muistikin, materiaali ei välttämättä säily paikassaan pitkään.
Suomessa tuotetaan runsaahkosti avoimia oppimateriaaleja, mutta ongelmana on niiden säilyvyys ja löydettävyys. Hienot materiaalit löytävät alkuyleisönsä mutta käyttö ei saavuta kaikkea potentiaaliaan. Oppimateriaalien löydettävyyttä voi edistää monin keinoin, josta yksi on metatiedot. Metatiedottamisella materiaaleista tehdään koneluettavia, jolloin eri hakukoneet pystyvät niitä indeksoituna paremmin käsittelemään. Metatiedot hyödyttävät myös ihmisiä: niiden avulla tarkasteltavasta kohteesta saa nopealla vilauksella käsityksen. Näin pystymme paremmin arvioimaan onko materiaali ajankohtainen ja soveltuuko se tarkoitukseeni. Oppimateriaalien metatiedot pyrkivätkin näyttämään opetukseen, kasvatukseen ja oppimiseen olennaiset tiedot strukturoidussa muodossa esimerkiksi kertomalla miten materiaali linkittyy opetussuunnitelmaan tai mikä on materiaalin kohderyhmä.
Avointen oppimateriaalien löydettävyyttä edistetään tällä hetkellä osana opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen avointen oppimateriaalien edistäminen -kehitystyötä. CSC – Tieteen tietotekniikan keskuksen luotsaamana kehitetään avointen oppimateriaalien palvelua, joka kokoaa eri paikoissa sijaitsevien avointen oppimateriaalien metatiedot yhteen ja toimii säilytyspaikkana julkisin varoin tuotetuille avoimille oppimateriaaleille. Osana tätä kehitetään myös kansainväliseen LRMI-metatietomalliin pohjautuvaa kuvailua. Palvelusta oppimateriaaleja voi hakea palvelun oman käyttöliittymän kautta, jonka lisäksi avoimet rajapinnat mahdollistavat tietomassa käytön muissa käyttöliittymissä ja esimerkiksi oppimisalustoissa käsin. Palvelun mock-upiin voi tutustua täältä: https://marvelapp.com/f8cga1j
Oppimateriaalipalvelun ensimmäinen tuotantoversio tulee käyttöön vuoden 2019 lopussa. Syksyllä 2019 käynnistyy pilotit ja kuvailutapahtumat avointen oppimateriaalien tietojen lisäämiseksi palvelun tietovarantoon. Ensi vuoden JaaJotain-päivillä voinemmekin jo jakaa avoimia oppimateriaalejamme avointen oppimateriaalien palveluun ja jakaa palvelun materiaaleja eteenpäin somessa. Ennen sitä, voit tutustua tulevaan palveluun ja maistella oppimateriaaleja opettajille tarkoitettujen digipedagogiikan, ohjelmoinnin, robotiikan, tekoälyn ja tekijänoikeuksien materiaalien kautta osoitteesta aoe.fi (tulevan palvelun nimi on vielä pohdinnassa).
Palvelun kehittämiseen liittyy paljon kysymyksiä, joista haluaisimme asiantuntijoiden, tulevien käyttäjien näkemyksen. Tule mukaan vaikuttamaan palvelun muotoutumiseen ja kuulemaan lisää tulevasta palvelusta mm. seuraavissa tapaamisissa:
- 20.3. kello 14–17 ITK-päivillä Avoimet oppimateriaalit jatkuvan oppimisen tukena -työpaja ja ITK-näyttely 20.–22.3. Työpaja on ilmainen eikä vaadi osallistumista ITK-konferenssiin
- 11.4. kello 14–16 Kohtio-konferenssissa järjestettävä työpaja
Meidät saa kiinni twitteristä @aoe_suomi, sähköpostilla oppimateriaalivaranto (at) csc.fi, sivuiltamme aoe.fi ja wikistämme. Pysytään yhteyksissä ja pistetään yhteistyö vireille!
Vieraskirjoitus Anna Lindfors
