Mitä kuuluu aoe.fi?

Kirjoitin tänne JaaJotain-blogiin kaksi vuotta sitten kehitteillä olevasta palvelusta avoimille oppimateriaaleille. Vuosi sitten OEWeekin jälkeen tuo samainen palvelu julkaistiin nimellä Avointen oppimateriaalien kirjasto (aoe.fi). Kirjastoon oli tuolloin saanut muutaman kuukauden ajan tallentaa avoimia oppimateriaaleja ja julkaisuajankohtana materiaaleja oli joitain satoja. Nyt JaaJotain-tempauksen kunniaksi kerron missä mennään Avointen oppimateriaalien kirjaston osalta ja mitä palvelu tarjoaa sinulle.

Avointen oppimateriaalien kirjasto – mitä ja kenelle?

Monelle Avointen oppimateriaalien kirjasto on vielä uusi tuttavuus. Yhdellä lauseella esiteltynä kirjasto on palvelu avointen oppimateriaalien jakamiseen ja niiden löytämiseen kaikilla koulutusasteilla. Teimme kirjaston esittelyä varten myös animaation, jossa aiheesta kerrotaan:

Kirjasto tuo yhteen valtakunnallisesti avoimia oppimateriaaleja. Haluamme edistää avointen oppimateriaalien käyttöä helpottamalla niiden löytämistä ja mahdollistamalla tekijöille selkeän ja toimivan jakelukanavan, jota kautta oppimateriaalit voi ottaa käyttöön eri oppimisympäristöissä. Tuomalla kaikkien asteiden oppimateriaalit yhteen näemme että myös parempi synergia mahdollistuu – oman oppimateriaalin pohjaksi löytyy olemassa olevaa materiaalia vaikkapa toiselta koulutusasteelta, oppilaitosyhteistyössä syntyneillä materiaaleilla on kaikille yhteinen osoite ja oppija löytää materiaalia niin aiemman kertaukseen kuin uuden aistimiseen.

Miten voin hyödyntää kirjastoa?

Avointen oppimateriaalien kirjasto on kaikille vapaasti käytettävissä. Aloitatkin kirjaston käyttämisen yksinkertaisesti menemällä osoitteeseen aoe.fi ja etsimällä sinua kiinnostavaa oppimateriaalia. Kaikki oppimateriaalit ovat käytettävissä ja ladattavissa ilman kirjautumista, mutta kirjautumalla MPASSid, Suomi.fi tai Haka-tunnuksilla pääset lisäksi:

  • Tallentamaan tai linkittämään omia oppimateriaalejasi
  • Luomaan yksityisiä ja julkisia kokoelmia (eli eri tekijöiden oppimateriaalia kokoavia näkymiä)
  • Arvioimaan ja lisäämään tietoa millaisiin oppimistilanteisiin toisten oppimateriaalit soveltuvat

Avointen oppimateriaalien kirjasto on käyttäjille ilmaista eikä tunnuksen luominen vaadi sinulta tai organisaatioltasi erillisiä toimia. Julkaisemalla avoimet oppimateriaalit Avointen oppimateriaalien kirjastossa mahdollistat oppimateriaaleillesi laajemman näkyvyyden – avointen rajapintojen kautta materiaalit kulkeutuvat esimerkiksi valtakunnalliseen Finna.fi-palveluun ja upotuslinkkien kautta voit myös itse upottaa materiaalisi eri oppimisympäristöihin, missä niitä tarvitset.

Löydät kirjastosta oppimateriaaleja, jotka on suunnattu niin oppijoille, opettajille kuin erilaisille oppimisen tukihenkilöille. Opettajien materiaalia löytyy niin oman opetuksen suunnitteluun ja toteuttamiseen kuin omaan oppimiseen. Kokoelmien avulla voit myös luoda itsellesi lukulistoja myöhempää varten.

Miten kirjasto on kehittynyt vuoden aikana?

Julkaisun jälkeen Avointen oppimateriaalien kirjastoa on kehitetty jatkuvan, ketterän kehityksen periaattein. Kirjastoon lisättiin esimerkiksi kokoelma-työkalu, laajennettiin hakurajauksia ja tuotiin oppimateriaalien versiohistoria näkyville. Kaikista näistä ja tulevista kehityskohteista voi lukea kirjaston blogista ja some-kanavista (Twitteristä ja juuri avatulta Facebook-sivuilta).

Yksi merkittävimmistä parannuksista julkaisun jälkeen oli marraskuinen avointen oppimateriaalien saapuminen Finna.fihin. Finna kokoaa museoiden, arkistojen ja kirjastojen aineistoja yhteen näkymään. Käyttäessäsi Finnaa löydät opetukseesi avoimia oppimateriaaleja, avoimia kulttuuriperintöaineistoja, avointa tiedettä sekä esimerkiksi vinkkejä millaisia oppimateriaaleja lähikirjastosta löytyy.

Avointen oppimateriaalien kirjastossa tärkeintä on kuitenkin itse sisältö – eli millaisia oppimateriaaleja kirjastossa löytyykään. Yksittäisten oppimateriaalien nostaminen joukosta on hankalaa, sillä kirjasto on täynnä helmiä. Yleisesti voin kertoa että oppimateriaaleja on tällä hetkellä 1156 kappaletta (tarkistettu 22.2.) ja niihin on sidottu yli 3000 tiedostoa. Eroja asteiden ja eri alojen välillä on paljon – esimerkiksi perusopetukseen on 167 oppimateriaalia kun ammatilliseen koulutukseen on 712. Oppimateriaaleja löytyy kaikkiin eri tyyppeihin aina tehtäväkokonaisuuksista, videoihin, oppikirjoihin, luentotallenteisiin ja -kalvoihin sekä kokonaisiin kursseihin. Tämä on kuitenkin vielä vasta osa siitä hienosta avointen oppimateriaalien tarjonnasta, mitä maastamme löytyy. Tänä vuonna panostammekin erityisesti palvelun tunnetuksi tekemiseen.

JaaJotain-tempauksen hengessä haastan myös sinut jakamaan omia avoimia oppimateriaalejasi Avointen oppimateriaalien kirjastoon! Jos takataskusta ei löydy valmista materiaalia, matalan kynnyksen osallistuminen jakamiseen on myös aineistojen kuratointi kokoelma-työkalun avulla. OEWeekin kunniaksi minä täydensin kokoelmaani Avoimesta julkaisemisesta opetuksessa ja oppimisessa – mistä aiheesta sinä kuratoisit sisältöä?

Vieraskirjoitus Anna Lindfors

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s